LICHTIVS mogelijk ontdekt
Eerder schreef ik een artikeltje over een barokvondst, gedaan in Calslagen. De vondst bestond uit een uitzonderlijk grote hiel met de tekst "LICHTIVS GOVDA INVENT" en een flink stuk steel waarop rozen en aapjes met krulstaarten zijn afgebeeld. In het boek De Nederlandse Kleipijp van D.H. Duco uit 1987 staat, vermoedelijk van dezelfde pijpenmaker, een pijp afgebeeld met op de steel de tekst LICHTIVS, en aan de andere zijde de datum ANNO 1632.
Omdat op de hiel de tekst GOVDA staat vermeld, heb ik de conclusie getrokken dat het hier Goudse producten betreft, die mogelijk zijn gemaakt door een pijpenmaker met de naam Licht of Ligt. Deze maker heeft zijn naam wellicht verlatijnst tot LICHTIVS om deze een wat interessantere klank te geven. In de archieven is vooralsnog geen pijpenmaker met de naam Licht of Ligt uit die periode bekend.

Het toeval wil dat zich in de verzameling van Lia Schouten een steel bevindt, gevonden in de omgeving van Gouda, met de tekst "PER·DE·LICHT", gescheiden door punten. Aan de andere zijde is de datering ANNO 1633 te zien, waarbij de letters NN in spiegelschrift zijn weergegeven.


Het zou dus zomaar kunnen dat de maker van de pijp, waar deze steel toe behoorde, Per de Licht heet. Het is niet ondenkbaar dat LICHTIVS en Per de Licht één en dezelfde persoon zijn. Misschien wordt er ooit nog iets in het archief gevonden dat mijn beweringen bevestigt.
Een leuk detail is dat, wanneer we de steel een slag draaien, aan beide zijden een engelenkopje zichtbaar is.


Aanvulling op de LICHTIVS GOVDA INVENT-pijp:
Door de redactie is vermeld dat aan weerszijden van de steel een aapje met krulstaart is afgebeeld. Dezelfde aapjes zijn ook terug te vinden onder de roos, aan weerszijden van het ketelfragment.


Met dank aan Lia Schouten voor het beschikbaar stellen van stukken uit haar verzameling voor de fotografie.
Lees ook: Bijzondere barok vondst uit Calslagen