Hoe kwam de Delftse pijpenmaker Thomas Bael aan zijn wereldkoot ?
De wereldkloot of rijksappel is het zinnebeeld dat de aardbol of wereld voorstelt en stond in de oudheid symbool voor wereldheerschappij. Vaak zien we dan ook een koning of keizer afgebeeld met in de ene hand een wereldkloot en in de andere hand een scepter. De wereldkloot komt ook voor als pijpenmakersmerk en is, voor zover bekend, in Delft in de 17e eeuw en in Gouda van de 17e tot in de 18e eeuw in gebruik geweest.
Omstreeks 1633 vestigt de uit Rijswijk afkomstige Thomas Bael zich in Delft en begint hij een pijpenmakerij. In het Delftse archief staat vermeld dat hij op 22 januari 1633 trouwt met Stijntge Tonis en dat hij woont in de Lange Breetsteegh. Destijds waren er de Lange Breetsteegh en de Korte Breetsteegh, die in elkaars verlengde lagen en door de Koornmarkt van elkaar werden gescheiden. Tegenwoordig heten beide straten Breestraat.
In Delft en omgeving worden regelmatig pijpjes gevonden met het hielmerk TB, die worden toegeschreven aan pijpenmaker Thomas Bael. Ook worden er pijpjes gevonden met het hielmerk wereldkloot met de initialen TB, die we eveneens beschouwen als een merk van Thomas Bael. Daarnaast komen er in Delft vaak pijpjes voor met het hielmerk wereldkloot zonder initialen; mogelijk zijn ook deze door Thomas Bael gemaakt, al is dat niet met zekerheid vast te stellen.


Koornmarkt 1 met Muurankers in de zijgevel in de Breestraat
Het toeval wil dat zich in de Breestraat twee gebouwen bevinden waar de wereldkloot als muurankers is toegepast. Het ene gebouw is Koornmarkt 1, waar de muurankers zichtbaar zijn aan de zijgevel in de Breestraat. Koornmarkt 1 was in de 16e eeuw een brouwerij genaamd In de Weerelt (wereld). Dit was een van de grootste brouwerijen in Delft. Na de stadsbrand in 1536 is de brouwerij opnieuw opgebouwd door brouwer en tevens burgemeester Pieter Pietersz. Sasbout. De brouwerij is tot 1660 actief geweest; daarna werd het pand gekocht door Aeghie Breethoeck, die er een kroeg begon.


Voormalig Huis Sasbout of Die Werelt
Burgemeester Pieter Pietersz. Sasbout liet in 1565, aan het begin van de Breestraat op de hoek waar de oostelijke kade van de Oude Delft niet doorloopt, het huis Sasbout of Die Werelt bouwen. Qua architectuur is het een laat-gotisch huis dat overgaat in de renaissance. De ingangspartij heeft een renaissancedecoratie in de boogvulling: we zien de wereldkloot, vastgehouden door twee engeltjes, met daaronder het devies van Sasbout “Opiniën van mensen regeren die werelt”. De wereldkloot is hier opnieuw toegepast als muurankers. Tegenwoordig is het pand in gebruik als Hotel Grand Canal.

Boogvulling van het huis Sasbout of Die Werelt
Het is verleidelijk te denken dat Thomas Bael later in een van de twee panden werkzaam of woonachtig is geweest. Beide panden stonden echter in wat destijds de Korte Breetsteegh heette, terwijl van Thomas Bael bekend is dat hij in de Lange Breetsteegh woonde en werkte. Het blijft speculatie, maar het is goed denkbaar dat de symbolen, die opvallend aanwezig waren in zijn directe woonomgeving, hem hebben geïnspireerd om de wereldkloot als merk te gaan gebruiken. Zeker als je bedenkt dat de wereldkloot als muuranker zelden voorkomt.
Hieronder enkele voorbeelden van pijpjes uit mijn verzameling met het merk wereldkloot, die in Delft of de nabije omgeving zijn gevonden.


1a Collectie: Aad Kleijweg, 1b Nootdorp Dwarskade, 2a,Dubbelconisch , 2b -, 2c -/-, 2d Wereldkloot TB, 2e Ongeglaasd, 2f Gebotterd, 2g Radering rondom de ketelrand, 2h -, 3a -, 3b -, 3c -, 4 1633 - 1650, 5 Delft, 6 Thomas Bael, 7 –


1a Collectie: Aad Kleijweg, 1b Delft Beerput Vlamingstraat, 2a,Dubbelconisch , 2b -, 2c -/-, 2d Wereldkloot, 2e Geglaasd, 2f Gebotterd, 2g Radering rondom de ketelrand, 2h -, 3a -, 3b -, 3c -, 4 1633 - 1650, 5 Delft, 6 Thomas Bael ?, 7 –
Bronnen:
[1] Jan van Oostveen en Ruud Stam (2011). Productiecentra van Nederlandse kleipijpen, Een overzicht van de stand van zaken
[4] Gemeentearchief Delft Digitale Stamboom
Met dank aan: Aad Schapers die mij op de muurankers opmerkzaam maakte.

How did the Delft pipe maker Thomas Bael acquire his wereldkloot (imperial orb)?
The wereldkloot or imperial orb is the emblem representing the globe or the world and, in antiquity, symbolized world dominion. We often see a king or emperor depicted with a wereldkloot in one hand and a scepter in the other. The wereldkloot also appears as a pipe maker's mark and, as far as is known, was used in Delft in the 17th century and in Gouda from the 17th into the 18th century.
Around 1633, Thomas Bael, originally from Rijswijk, settled in Delft and started a pipe-making business. The Delft archives note that he married Stijntge Tonis on January 22, 1633, and that he lived in the Lange Breetsteegh. At that time, there were the Lange Breetsteegh and the Korte Breetsteegh, which lay in each other’s extension and were separated by the Koornmarkt. Today, both streets are called Breestraat.
In Delft and the surrounding area, pipes are regularly found with the heel mark TB, which are attributed to the pipe maker Thomas Bael. Pipes are also found with the heel mark wereldkloot with the initials TB, which we likewise consider a mark of Thomas Bael. In addition, pipes frequently appear in Delft with the wereldkloot heel mark without initials; these may also have been made by Thomas Bael, although this cannot be established with certainty.
Coincidentally, there are two buildings on Breestraat where the wereldkloot is used as wall anchors. One of these buildings is Koornmarkt 1, where the wall anchors are visible on the side façade facing Breestraat. In the 16th century, Koornmarkt 1 was a brewery called In de Weerelt (“In the World”). This was one of the largest breweries in Delft. After the city fire of 1536, the brewery was rebuilt by brewer and also mayor Pieter Pietersz. Sasbout. The brewery remained active until 1660, after which the property was purchased by Aeghie Breethoeck, who opened a tavern there.